2 Ekim 2012 Salı

Yeni Anayasa Değişikliği Teklifi Yapıldı

27 Eylül Pazar günü AK Parti genel başkanı ve İstanbul milletvekili Recep Tayyip ErdoğanMHP Başkanı ve Osmaniye milletvekili Devlet Bahçeli ve anılan partilerin grup başkanvekilleri ile 299 milletvekili anayasa değişiklik teklifi sundular.

Değişiklik teklifinin ilk maddesi Anayasa'ya geçici 20'inci maddesi eklenmesini içeriyor. İlgili maddeye göre;

"Bu kanunun yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak ilk mahalli idareler genel seçiminde oy verme günü 2013 yılının Ekim ayının son pazar günüdür.
Birinci fıkra uyarınca yapılacak mahalli idareler seçiminde, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 67.maddesinin son fıkrası, sadece 18 Ocak 1984 tarihli ve 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun seçimin başlangıç tarihi ve oy verme gününe ilişkin hükümleri bakımından uygulanmaz."

Değişlikliğin kabul edilmesi halinde bir sonraki yerel seçim, Mart 2014 yerine, 27 Ekim 2013 tarihinde yapılacak. Öte yandan bu değişikliğe paralel olarak  "Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" teklifini de sunuldu. Teklifin birinci maddesinde, anılan kanunun 8'inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "1 Ocak" ifadesi "1 Ağustos" olarak, "Mart" ibaresi ise "Ekim" şeklinde değiştiriliyor. Yasanın kabul edilmesi halinde seçim çalışmalarına başlama tarihi Ocak ayı değil, Ağustos ayı olacak.

 Değişiklik teklifi metnine ve gerekçesine buradan ulaşabilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder