13 Kasım 2012 Salı

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Türkiye'nin Basın Özgürlüğü Krizi Başlıklı Raporunu Yayımladı






Gazetecileri Koruma Komitesi, Türkiye'nin Basın Özgürlüğü Krizi başlıklı raporunu yayımladı. Raporun İngilizce'sini buradan, Türkçe'sini şuradan okuyabilirsiniz.

"Gazetecilerin hapsedildiği ve muhalefetin suç sayıldığı karanlık günler" alt başlıklı raporun kısa bir özeti ise şöyle:
1) 1 ağustos 2012 itibariyle toplamda 76 gazetecinin hapiste olduğunu tespit etti. Her bir vakanın tek tek ve ayrıntılı olarak incelenmesinin ardından CPJ, en az 61 gazetecinin doğrudan, yayınlanan yazıları ya da gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hapiste olduğu sonucuna vardı.
2) Yetkililerin, yasadışı gruplarla ilgili yapılan haberleri ve hassas konuların araştırılmasını doğrudan terör veya devlete karşı gerçekleştirilen diğer fiillerle eş tuttuğunu ortaya koydu.
3) CPJ’in hapisteki gazetecilerle ilgili araştırma yaptığı 27 yıl boyunca, tutuklu gazetecilerle ilgili kendi rekorunu kıran ve basın özgürlüğünü kısıtlamak konusunda, kendi kendine rakip olan tek ülke türkiye oldu. cpj raporlarına göre türkiye 1996 yılında 78 gazeteciyi hapse atmıştı. Bugün ise türkiye’deki hapis gazetecilerin sayısı iran, eritre ve çin gibi en baskıcı ülkeleri fersah fersah geçiyor.
4) Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda çalışan sivil grupların verilerine göre, 2011 yılı sonu itibarıyla, gazeteciler hakkında açılmış ceza davası sayısı 5,000’i buluyordu.
5) Kürtlerle ilgili haber yapmak terör suçu sayılıyor. (Diha, Özgür Gündem, Azadiye Welat hakkında detaylı bilgi var)
6) Başbakan'a tavsiye: Eleştirel gazetecilere karşı hakaret davaları açmaktan, alenen itibarlarına saldırmaktan ve eleştirel haber medyasına üsluplarını hafifletmeleri için baskı yapmaktan vazgeçin.
6) Hükümete tavsiye: Onlarca davada hükümet gazetecileri yalnızca mesleki faaliyetleriyle ilgili kanıtlara dayanarak terör ve devlete karşı işlenen suçlar nedeniyle gözaltına alıyor. Gazetecilere karşı terörle mücadele yasalarını kullanmaktan vazgeçin. Eleştirel veya muhalif görüşleri yayınlamayı suç sayan maddelerin olduğu yasaları kökünden değiştirin. Uluslararası hukukun ve anlaşmalardan doğan sorumlulukları yerine getirerek, kapsamlı bir anayasa değişikliğine gidin.
7) Avrupa Birliği'ne tavsiye: Türkiye yetkililerine ifade ve basın özgürlüğünü kullandıkları için hapsedilen tüm gazetecileri derhal serbest bırakmaları, yasaların değiştirilmesi ve anayasal reforma gidilmesi için baskı yapın.
8) Avrupa Konseyi'ne tavsiye: Özellikle Bakanlar Komitesi ve Parlamenterler Meclisi, Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun davranmak konusunda sorumlu tutmalı ve Türkiye’nin yasa ve politikalarını avrupa ve uluslarararası insan hakları standartlarıyla uyumlu hale getirecek kapsamlı değişiklikler yapmasını talep etmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder