18 Eylül 2012 Salı

Almanya Anayasa Mahkemesi Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) yeşil ışık yaktı. 

Almanya Anayasa Mahkemesi, Almanya'nın Avro Bölgesi'ndeki borç krizi çerçevesinde geliştirilen ve krizdeki ülkelerde borçlanma tahvilleri satın alınmasını öngören Avrupa İstikrar Mekanizması'na (European Stability Mechanism/ESM) katılımını, bazı kayıtlara birlikte Anayasa'ya uygun gördü. Konu AYM önüne, özellikle "Daha Fazla Demokrasi" (Mehr Demokratie) grubunun kampanyasına dayalı olarak  çok sayıda anayasa şikayeti ve Sol Parti'nin iptal davası yoluyla gelmişti. (Sol Parti, kararın konuyla ilgili olarak ileri sürdükleri eleştirileri haklı çıkardığını ve bu kararla beraber Almanya demokrasisinin zenginleştiğini açıkladı) 

Egemenlik ilkesinin etkisinin görüldüğü Karslruhe Mahkemesi'nin kararındaki kayıtlar özetle;
- ESM'nin -sır niteliğinde de olsa- önemli bilgileri Almanya parlamentoları yetkililerine iletmesinin zorunlu olması,
- Almanya için belirlenen yükümlülüğün sınırsız olmayıp, 190 milyar avro üst sınırla kayıtlanması şeklinde. 

(Mahkeme'nin uluslararası sözleşmenin onay yasasını "kayıtla" anayasa uygun bulması ilk kez gerçekleşmiştir. Karar metnine buradan ulaşabilirsiniz)

Fransa ve İspanya da dahil olmak üzere birçok Avro bölgesi üyesi devlet ESM Sözleşmesini onaylamıştı.  Sözleşme'nin 48'inci maddesi, sermaye taahütlerinin % 90'ının onaylanması halinde Sözleşme'nin yürürlüğe girmesini öngörüyor. Almanya, halihazırda bütün taahütlerin %27'sini paylaşıyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder